O magnezie słów kilka

Cześć

       Dzisiaj zaczynamy nową serię wpisów na blogu. Będą to posty dotyczące zdrowego żywienia. Teraz tak wiele osób przerzuca się na zdrowy tryb życia, zaczyna ćwiczyć jednak to nie same ćwiczenia dadzą nam sukces. Ćwiczenia to około 30% sukcesu resztę stanowi dobrze dobrana dieta. Dzisiaj przedstawię Wam naturalne źródła magnezu, jakie są skutki niedoboru i nadmiaru oraz funkcję jakie pełni w organizmie człowieka.



Magnez spełnia w organizmie szereg zadań:

  1.  Wraz z wapniem i witaminą D buduję kości i zęby
  2. Stanowi czynnik wzrostu 
  3. Umożliwia prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowo-mięśniowych 
  4. Działa uspokajająco i odprężająco
  5.  Poprawia pamięć i koncentrację 
  6. Reguluję napięcie mięśni, działa rozkurczowo i rozluźniająco 
  7. Może być pomocnym środkiem w profilaktyce i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych, nerwic, niektórych nowotworów i cukrzycy
  8. Bierze udział w metabolizmie tłuszczów, węglowodanów i białek

Do niedoborów magnezu przyczynia się niewłaściwa dieta (bogata w tłuszcze zwierzęce, cukier, błonnik) oraz dieta odchudzająca. Występują one również podczas chorób nerek i cukrzycy, ponieważ zwiększa się utrata magnezu z moczem.

Niedobór magnezu może powodować:
  • zaburzenia krążenia,
  • nadpobudliwość
  • drgawki
  • niedokrwistość
  • zmniejszoną odporność
Nadmiar za to powoduje:
  • niewydolność nerek
  • spadek ciśnienia
  • wymioty
  • zaburzenia w oddychaniu
Oczywiście nie szukajcie teraz u siebie tych objawów. Nie musi być to akurat przyczyna związana z niedoborem magnezu. Jeśli coś jest u Was nie tak, to po prostu udajcie się do lekarza będziecie wtedy na sto procent pewni tego co się dzieje.


Niedobór magnezu może być zwiększone przy:
  • długotrwałym stresie
  • stosowaniu diet odchudzających
  • spożywanie wysoko przetworzonej żywności
  • intensywny wysiłek fizyczny lub ciężka praca fizyczna
  • ciąża i laktacja
  • stosowanie używek tj. kawa, napoje energetyczne, alkohol
Naturalne źródła magnezu:
  • kakao
  • czekolada gorzka
  • kasza gryczana
  • soja
  • orzechy
  • owoce morza
  • pieczywo ciemne i mieszane
  • fasola
  • groch
  • szpinak
  • natka pietruszki
  • groszek zielony
  • banany
  • migdały





Mamy tyle naturalnych źródeł magnezu, które mogą być idealną przekąską

Zapotrzebowanie na magnez jest różne. Zależy ono od płci i stanu fizycznego.

Zalecane dzienne zapotrzebowanie:
  • niemowlęta 30mg
  • dzieci od 5 miesiąca do 1 roku życia 70mg
  • dzieci od 1 do 3 roku życia 80mg; od 4 do 9 roku życia 130mg
  • chłopcy od 10 do 12 roku życia 240mg; od 13 do 18 roku życia 410mg
  • dziewczęta od 10 do 12 roku życia 240mg; od 13 do 18 roku życia 360mg
  • mężczyźni od 19 do 30 roku życia 400mg; >31 lat 420mg
  • kobiety od 19 do 30 roku życia 310mg; >31 lat 320mg
  • kobiety w ciąży <19 lat 400mg; >19 lat 360mg
  • laktacja <19 lat 360mg; >19 lat 320mg


Tym wpisem zaczynamy kolejną nową serię dotyczącą składników mineralnych, witamin, itp. Za jakiś czas powinien pojawić się post z pomysłami na zdrowe przekąski, śniadania, po prostu zdrowe dania. Oczywiście nie zmieniam tematyki bloga nadal będzie różnorodnie, ale teraz wiele osób chce dbać o zdrowie. Także uznałam, że mogą to być przydatne tematy. Mam nadzieje, że Wam się spodoba. Zapraszam do obserwowania, aby być na bieżąco oraz na instagrama: https://www.instagram.com/nigdynieprzestawajmymarzyc2016/

Do następnego
Marysia

Komentarze

  1. Przyznam się nie wiedziałem tych wszystkich rzeczy na temat magnezu. Ja mam problem z stresem i może przez to, chyba pójdę do lekarza to może mi podpowie. Świetny wpis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie zawsze serducho kłuje jak mam niedobór magnezu:( Beznadziejne uczucie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz